• Wat er te vertellen valt over parelhoenders

    Maria - | 22 mei 2022

De parelhoen

Wat wij hebben ontdekt

Parelhoenders zijn hoenderachtige vogels en zijn - aldus de kinderen hier op het erf - een soort kruising tussen een kalkoen en een kip. Ze komen van origine uit Afrika. Vanwege hun warmbloedige karakter kunnen ze goed in ons klimaat worden gehouden. Een beschut plekje bij een koude winter en een natte herfst is wel wenselijk.

Verenkleed

Wie het verenkleed van de stipkip van dichtbij bekijkt, zal onder de indruk zijn. Prachtig gestipte veertjes die recht doen aan de naam stipkip. Niet voor niets zijn deze veren per 100 gram te koop voor een paar euro. Wij rapen ze gratis (bij gebrek aan eieren).

Stipkippen (maar geen eieren)

Voor de eieren hoef je geen parelhoenders te houden. Buiten dat ze niet het hele jaar leggen, vinden wij zelden een ei (wat er wellicht mee te maken heeft dat ze bij ons vrij rond lopen op het weiland). We hebben ze vanwege vogelgriep een periode binnen gehouden en ontdekten toen dat ze kleine, puntige eieren legden met een schil zo hard dat je denkt dat het een gekookt ei is.

Herriemakers

Bij het minste of geringste zetten deze beesten het op een roeptoeteren. Er is geen woord voor het geluid wat deze beestjes produceren, maar krijsen komt in de buurt hoewel ik ook op internet een vergelijking vond met een machinegeweer. Parelhoenders zetten het op een roeptoeten als ze schrikken of er gevaar dreigt (met andere woorden: als wij in de buurt komen). Het zijn echte groepsdieren, dus best slim om de hele groep te alarmeren. Beetje jammer dat hier geen hele groep is.

Vliegers

Ver. En hoog. We dachten slim te zijn ze te houden op een weiland omheind met sloten en aan één zijde schrikdraad. Zinloos. Hoewel ze een week spoorloos zijn geweest en hebben rondgefladderd in de polders van de Krimpenerwaard, zijn ze terug gekeerd naar 'hun' weiland. Vermoedelijk niet omdat ze zoveel van ons houden, maar van het varkensvoer wat ze stiekem mee-eten.

Alleseters

Parelhoenders zijn alleseten en vragen wat dat betreft. Ze hebben hier bijna een hectare tot hun beschikking die ze moeten delen met wat eenden, drie varkens en wat kippen. Ze doen zich tegoed aan plantenzaden, slakken, wormen, vast ook andere insecten, zelf reptielen maar ook varkens- en kippenvoer laten ze niet aan hun neus voorbij gaan.

Onvangbaar

Parelhoenders zijn, tot nu toe, ontembare beesten gebleken. Ze laten zich niet dwingen, omkopen of (gemakkelijk) vangen, want naast dat ze kunnen vliegen kunnen ze ook nog eens sneller rennen dan onze benen dat kunnen. We moeten oneindig veel pogingen doen met het halve huishouden, een hoop netten en capriolen om ze te pakken te krijgen, als ze dan niet daadwerkelijk zijn gevlogen.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.